fbpx

Despre Radon


Radonul (222Rn) este un gaz nobil ce provine din 226Ra, care este un produs de dezintegrare al 238U. Uraniul și radiul există în mod natural în scoarța terestră. Fiind gaz, radonul se degajă din sol și are tendința de a se concentra în spații închise precum peșteri, mine, pivnițe sau orice încăperi de la subsol sau parter.

Radonul aduce cea mai mare contribuție la doza de radiații primită de populație din expunerea la surse naturale de radiație .

Radonul are timpul de înjumătățire de 3,8 zile. Atunci când radonul este inhalat descendenții de viață scurtă ai radonului (218Po și 214Po), care au timp de înjumătățire foarte mic (3,1 minute și respectiv 0,16 milisecunde), ajung în plămâni și emit particule alfa care interacționează cu țesutul și pot produce transformări sau deteriorări ale celulelor.

Radonul se găsește peste tot în jurul nostru,  în orice tip de construcție (locuințe, clădiri de birouri, școli, etc.) vom găsi radon acumulat în interiorul încăperilor. Există însă zone în care nivelul de radon este mai mare, datorită particularităților geologice ale solului. În aceste zone, nivelul de radon va fi mai ridicat. Fiecare țară din Europa a publicat o hartă a radonului  în care sunt evidențiate zonele cu concentrații ridicate de radon.

Radonul se degajă din sol și pătrunde în interiorul clădirilor prin crăpăturile și golurile din fundație și prin sistemul de alimentare cu apă. Datorită diferențelor de temperatură existente între temperatura din interior și temperatura solului, mai ales pe timp de iarnă, radonul din sol se va deplasa în mod natural spre interiorul locuințelor și se va concentra în încăperi închise.

Nivelele de radon măsurate în două clădiri vecine pot diferi substanțial, chiar dacă acestea se află într-o zonă predispusă la radon. Aceasta se datorează modului în care a fost construită casa (fisuri, goluri de aer în fundație, materialele de construcție folosite) precum și obiceiurile privind aerisirea încăperilor. Nivelul de radon variază în funcție de anotimp (iarna este mai mare decât vara), în funcție de zilele săptămânii (în week-end se aerisește mai des / se face curățenie) și în funcție de orele din zi.

Organizația Mondială a Sănătății (World Health Organization – WHO), în raportul WHO Handbook on Indoor Radon – A Public Health Perspective (2009) spune că radonul este a doua cauză de cancer pulmonar (după fumat):
WHO 2009: ”Radon is the second most important cause of lung cancer after smoking in many countries. Radon is much more likely to cause lung cancer in people who smoke, or who have smoked in the past, than in lifelong non-smokers. However, it is the primary cause of lung cancer among people who have never smoked.”

Nivele ridicate de radon pot conduce la apariția cancerului pulmonar, îndeosebi pentru fumători sau persoane care în trecut au fumat. Riscul apariției cancerului pulmonar crește cu creșterea nivelului de radon și cu expunerile prelungite la radonul acumulat în interior.

Măsurătorile de radon sunt simplu de efectuat, dar este necesar să fie stabilite protocoale naționale care să asigure faptul că orice laborator autorizat pentru acest tip de determinări respectă criteriile de acuratețe și performanță a rezultatelor furnizate. Măsurătorile pe termen lung sunt de preferat deoarece pot oferi o valoare medie anuală a concentrației de radon. Măsurătorile pe termen scurt nu sunt potrivite, datorită variațiilor mari ale concentrației de radon între zi și noapte, între vară și iarnă. Detectorii de radon care înregistrează din oră în oră nivelul de radon sunt deosebit de utili, deoarece oferă un grafic al variației concentrației activității de radon în aer. Pe baza acestui grafic, se pot identifica intervalele în care este necesară aerisirea suplimentară a încăperilor.

Informații pentru angajatori

Legislația prevede necesitatea asigurării unui mediu adecvat, pentru asigurarea sănătății și securității ocupaționale a angajaților

Informații despre radon pentru autoritățile locale

Expunerea la radon reprezintă principala sursă de expunere a populației și prima cauză de cancer pulmonar pentru nefumători.

Radonul la locul de muncă

În interiorul clădirilor, nivelul de radon depinde de ventilația aerului și de natura muncii desfășurate în acele spații.

Informații pentru persoanele expuse profesional la radiații ionizante

Directiva 2013/59/EURATOM